IAF Model Question Papers Airmen Recruitment 2014


Model Question papers of the IAF recruitment 2014 syllabus  IAF Model Question Papers Airmen Recruitment 2014, syllabus papers of the IAF recruitment 2014 for Airmen govt jobs in Indian Army recruitment, the notification has given some pattern to IAF recruitment 2014 applicants




MODEL QUESTIONS 
 ENGLISH 
[FOR BOTH GROUP 'X'(TECHNICAL) & GROUP 'Y'TRADES] 

Select the correct verb 

Q1. Besides his parents, he _________also present at the function.

 (A) is (B)was (C)has (D) has been

Ans :B

Identify the correct preposition 

Q2. The thunder was accompanied ______a heavy rain.

(A)from (B)by (C)up (D)through

Ans :B

Q3. Choose the misspelt word.

. (A) disparity (B)illusion (C)inevitable (D)middle

Ans :A

Fill in the blank with correct article.          CLICK HERE to IAF Syllabus

Q4. _____things of beauty is a joy forever.

(A)the (B)a (C)an (D)none of these

Ans :A

Identify the antonym of the given word

Q.5 Embellish

(A)Sacrifice (B)Disfigure (C)Foreit (D)Indict

Ans :B

Give one word substitute 

Q6. A well experienced person.

 (A)wise man (B) Intelligent (C) Old man (D) Veteran

Ans :D

Q7. An accident which results in death

 (A) Injurious (B) Dangerous (C)Fatal (D) Terrible

Ans : C

Identify the correct choice 

Q8. He has purchased a bag of ____________

(A)floor (B)flour (C)flower (D)flaur

Ans :B

Identify the synonym of the given word 

Q9. Zest

(A)pleasure (B)distaste (C)flop (D)encircles

Ans :A

Fill in the blank with suitable conjunction 

Q10. He will never pass,______hard he may try

 (A) However (B) Whatever (C) Never (D) Whenever

Ans :A

 Form an adjective from the given word 

Q11. Gold

 (A)The Gold (B)Golder (C) Golden (D)Goldest

Ans : C

Give the plural of the given word 

Q12. Hero

 (A) Heroine (B) Heros (C) Heroies (D) Heroes

Ans :D

Fill in the blank with suitable word 

Q13. Barking dogs____bite

(A) regularly (B)rarely (C)seldom (D)frequently

Ans :C

Identify the incorrect part 

Q14. No boy in his son's class is as bright as his son is

 A B C D

Ans :D

Identify the meaning of the given idioms/phrases 

Q15. To live in fool's paradise

(A)to have an absolutely false conception (B)to create a stir

(C)to be clear (D)to get fairly involved

Ans :A

Identify the indirect speech 

Q16. The teacher said to me, "Be regular and learn your lesson daily" The teacher:

(A) told me that to be regular and learn my lesson daily
(B) said to me regular and learn my lesson daily
(C)advised me to be regular and learn my lesson daily
(D) request me to be regular and learn lesson daily

Ans :C

Change the voice 

Q17. It is time to buy books.

It is time__________
(A) all the books to be bought
(B) for the books to be bought
(C) for books have been bought
(D) for books are being bought

Ans :B


Read the following passage and answer Q No.18 to 20 

“A man who has no sense of history”, Hitler declared, “is like a man who has
no ears or eyes”. He himself claimed to have had a passionate interest in history
since his school days and he displayed considerable familiarity with the course of
European history. His conversation was studied with historical references and
historical parallels. More than that, Hitler's whole cast of thought was historical, and
his sense of mission was derived from his sense of history. Like his contemporary
Spangler, Hitler was fascinated by the rise and fall of civilisations. He was himself
born at a critical moment in European history when the liberal bourgeois world of the
nineteenth century was disintegrating. What would take its place? The future lays
with the 'Jew-Bolshevik' ideology of the masses unless Europe could be saved by the
Nazi racist ideology of the elite.

Q18. Who has no ears or eyes?

(A)A man having sense of history
(B)A man who has no sense of history
(C)A man who has extra knowledge
(D)A man having passionate interest in history

Ans :B

Q19. Hitler displayed familiarity with:

(A)Scientific facts (B)Indian history
(C)European history (D)None of these

Ans :C

Q20. Hitler's sense of mission was derived from :

(A)His love of mankind (B) his sense of history
(C) Nowhere (D) contemporary society

SEE MORE Model Question papers of the IAF recruitment 2014 syllabus